Sejl - Pletrens - Vask - Håndtering af dine sejl  

 

Rådgivning ved sejlmager Kjeld Larsen


 

Pletrens og rengøring af sejl

 

- Blodpletter fjernes ved omgående at skrubbe med en børste og skylle med kold vand.

- Mugpletter og jordslag kan forsøges fjernet med sæbevand. Forsøg eventuelt med en mild opløsning af klorin og vand. Skyl grundigt efter med rent vand.

- Rust fjernes bedst med rustfjerner på tube (Magica) som fås hos de fleste isenkræmmere eller butikskæden "Matas". Husk at følge brugsvejledningen nøje.

- Olie, fedt og tjærepletter renses med acetone. Når du har fjernet så meget som muligt af pletten skrubbes med sæbevand, og til sidst skylles efter med ferskvand. Brug aldrig acetone i nærheden af sejlnumre eller andet farvet materiale i sejlet.
 

Vask af sejl 

Er dine sejl blevet smudsede, kan du vaske dem med mild sæbe. Vasken skal foregå så skånsomt som overhovedet muligt, for at undgå at ødelægge coatningen og styrken i dugen. 
Læg sejlet i blød i en mild sæbeopløsning i nogle timer. Her opløses det meste skidt og salt fra sejlet. Bred sejlet på ud på et rent underlag og skrub med en blød børste på begge sider. Til sidst spules sejlet med ferskvand og hænges til tørre. - Sejl må ikke maskinvaskes.

 

Fald og udhals-spænding

 

Sæt aldrig faldet hårdere end at de vandrette folder langs forliget kun lige fjernes. En vertikal fold lige bag ved forliget indikere faldet er sat for hårdt. Det samme gælder for storsejlets udhal. Det hales kun lige nok til at fjerne rynkerne langs sejlets underlig.

Lidselinen bruges til at forhindre sejlets agterlig i at blafre. Det hales kun lige nok til at sejlet stopper med at blafre. Husk at slække lidselinen igen inden skødet hales yderligere, ellers er der risiko for at lidselinen knækker.

-Brug aldrig sejlet i mere luft end det er syet til.

-Lad ikke overlappende forsejl bakke i vendingerne så det trykker ind på salingshornet. Så undgår du at sejlet får permanente buler i området omkring salingen.

-De første par gange du sejler med dit nye sejl bør du så vidt muligt undgå at sejle i alt for hårdt luft. D.v.s. helst ikke mere end 5-6 sekundmeter. På denne måde får sejldugen lov at til at strække sig jævnt, og sejlets levetid forlænges væsentligt. 

 


.
 

Sådan pakker og opbevarer du bedst dine sejl

 

Alle sejl bør foldes ellers rulles således at skarpe knæk i dugen undgås. Sejl der er syet i yarntemper dug bør altid rulles.

Andre sejl foldes parallelt med underliget i folder der er ca. 60-70cm brede, og rulles derefter løst sammen og lægges i den sejlpose som er leveret med sejlet.

-Opbevar altid dine sejl på et sted der er tørt og rent.

-Fugt kan give mugproblemer. Mug er ikke skadeligt for sejlet, men kan danne grimme pletter som er næsten umulige at fjerne.

-Er dine sejl blevet våde, bør du altid sørge for at tørre dem hurtigst muligt.

-Sejl bør ikke tørres ved at hejse dem op i masten og lade dem blafre.

-Solens UVstråler hører til sejlets værste fjender. Sørg derfor altid for at sejlet er beskyttet med en presenning - når båden ligger i havn.

 

 

 

Schultz Sejlmageri • Hesselly 8 • Industri Nord 2 • 6000 Kolding • tlf. 76 32 12 00 • info@schultz-kalecher.dk